Places
built on relationships

Site-sensitive and sustainable design provide opportunities for learning.

Some of the most unique features of this new middle school are the subtle ways in which it is integrated into its surrounding natural wetlands site, as well as the sustainable technologies incorporated in its design. The building’s positioning optimizes solar exposure and a pedestrian footbridge spans the wetlands and links the main entrance to the visitor parking. An Outdoor Learning and Research Center reinforces the connection to the site ecology through walking paths, pavilions, and an outdoor classroom. The school features a geothermal heat pump mechanical system, daylight harvesting, solar shading, radiant floors, a vegetated green roof, and vegetated stormwater infiltration swales integrated into parking areas and drives.

Location Allendale, MI
Size 125,000 sq. ft. New Construction
Status Completed 2009
Awards Learning By Design 2011 Citation of Excellence
Applications Learning Spaces